Vanzelfsprekend wil je je schminkkunstwerk vastleggen: het is kleurig, het is mooi, en het is tenslotte tijdelijk (je wast het er zó weer af). Geen zin om je te verdiepen in allerlei technische mogelijkheden? Dan kun je tóch mooie foto’s maken.
Het is lastig om te fotograferen als het te donker is. Buiten is vaak het beste licht. Maar felle zon is ook niet handig: je model knijpt de ogen dicht en je krijgt op de foto allerlei donkere en lichte vlekken die je niet wilt. In de schaduw is dan een betere plek.
Vooral bij het fotograferen van kinderen geldt: hou het toestel op dezelfde hoogte als het gezicht van je model. Dan voorkom je namelijk een vertekend beeld. Het is leuk als je model lacht en in de lens kijkt. Maar ook als het kind ergens anders mee bezig is, bijvoorbeeld in de spiegel kijkt, levert het een leuk plaatje op.
Zet je model eens niet pal tegen de achtergrond aan. Dus niet leunend tegen een muur of struik. Door deze afstand wordt de achtergrond wat vager en komt het model beter uit. Bovendien zie je eventuele omgevingsrommel dan minder!
Natuurlijk is het handig dat je foto’s kunt maken met je telefoon, die je altijd bij je hebt. Probeer het echter ook eens met een fototoestel. Vooral bij inzoomen geeft een fototoestel een mooier resultaat dan de digitale zoom van een telefoon. Ik neem vaak een beetje afstand van mijn model en zoom in tot het gezicht beeldvullend is. Zo leidt de achtergrond niet af (wat je daarvan dan tóch ziet, wordt daar ook wat vager door) en je krijgt een close-up foto zonder dat je met je lens zowat in het gezicht van het kind zit.
Als je eerst het kind neerzet en vervolgens flink wat tijd besteedt aan het bedenken hoe je het nu met je camera en de omgeving gaat doen, is de glimlach van het kind inmiddels wel wat afgezakt tegen de tijd dat je de foto gaat nemen. Doe daarom je denkwerk eerst en betrek het kind er pas bij als je zelf klaar bent om de foto te maken. Zorg dat je het kind wat afleidt, bijvoorbeeld door een praatje te maken over iets wat het kind leuk vindt. Dat haalt de spanning eraf, het wordt dan minder geforceerd. Als ik zeg “denk aan een roze olifant op rolschaatsen” krijg ik twee mooie momenten om te klikken: de denktijd waarin het kind zich een beeld vormt van wat ik zeg, én het ogenblik waarop het doordringt dat het grappig is.
Als je andermans kinderen fotografeert, zorg er dan voor dat je met de ouders overlegt wat je wel of niet mag met de foto’s. Je wilt zelf wellicht ook niet dat je kind zonder dat je het weet viral gaat. Voor het geval je je afvraagt hoe het met mijn promotiefoto’s zit: ik heb altijd schriftelijke toestemming van de ouders dat ik de foto’s van hun kinderen mag gebruiken.
Nog een tip voor als je een paar kinderen tegelijk wilt fotograferen: er is een verschil hoe iets op een foto komt en hoe wij het met het blote oog zien. Op een foto zie je vaak een enorm leeg gat tussen twee kinderen, die in werkelijkheid toch redelijk dicht naast elkaar lijken te staan. Daarom: laat ze een arm om elkaar heen slaan of roep “koppies dicht bij elkaar!”.
En zoals altijd geldt: laat je door deze tips inspireren, en doe het voor de variatie vooral ook eens heel anders, maak eigen-wijze-foto’s!
Sprankelende groeten,
Mariëlle
P.S.
Nog ééntje dan:
Als je glitter gebruikt: breng dat dan pas ná het fotograferen aan, anders ziet het er op de foto uit alsof er zand overheen gestrooid is. Echt heel rommelig.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe workshopdata?
Meld je dan aan voor Sprankel Schminktips!
Geef een reactie